Werkwijze

Intake

Als je besluit om in therapie te gaan, beginnen we met een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek hebben we het over je hulpvraag en over je levensloop. We zullen in kaart brengen waar je aan wilt gaan werken en onder woorden brengen wat wilt je bereiken. Jij krijgt dan gelijk de gelegenheid om te ervaren wie ik ben en hoe ik werk en of dat bij jou past. Op basis hiervan kun je besluiten om verder te gaan of niet.

Als we met elkaar verder gaan, stel ik voor dat we af na vijf sessies evalueren, of eerder als je dat prettig vindt. We kijken dan of de ingeslagen weg leidt naar jouw doel. We hebben oog voor je proces en stemmen dit steeds met elkaar af. Daarom zullen we in het vervolgtraject regelmatig kort evalueren om scherp te blijven op de voortgang. 

Ervarings- en lichaamsgericht werken 

Ik werk ervaringsgericht in het hier en nu. Daar ben je zichtbaar, daar is het werk te doen. Naast praten doen we oefeningen die je laten ervaren waar het bij jou om draait. Het ontdekken wat je behoefte is, hoe je die wel of niet invult. Je kunt pijn, verdriet, angst of boosheid voelen over hoe het was of over hoe het nu is. Het doorleven van die momenten geeft lucht en ruimte. Je kunt nu je verantwoordelijkheid hierin gaan nemen. Dat is namelijk de weg. Daarmee komt er ruimte voor andere overtuigingen over jezelf de ander en is nieuw gedrag mogelijk. Nieuw gedrag dat past in een leven waarin je jezelf, en de ander zoveel mogelijk recht zult doen.

Ik sta naast je en zal vanuit die plek teruggeven wat er gebeurt in het contact tussen jou en mij om zo te spiegelen. Dit is leerzaam én spannend voor jou en mij. Door op deze manier te werken en contact te maken, krijg je inzicht in jezelf en in je patronen. Het is tevens een veilige plek om te oefenen en nieuwe ervaringen op te doen. De heilige ruimte van waarheid en genade door God gegeven in Jezus, is de werkelijk helende plek waar we eerliijk kunnen zijn en genade mogen ontvangen. Iedere keer weer. 

Je lichaam vertelt óók jouw verhaal. Soms heb je daar geen woorden voor. Daarom werk ik met het lichaam. In het lichaam liggen je ervaringen opgeslagen en het is daarom een bron van informatie en integratie. Ik sta stil bij je lichaam, allereerst door steeds aandacht te geven aan je ademhaling. Dit is ook een manier om erbij te kunnen blijven, juist als het spannend wordt.

Ik gebruik voice dialoge en werk met kussens of vloerankers.  Dit om de verschillende delen of stemmen ruimte te geven. Je kunt zo onderzoeken wat er allemaal meedoet. Het letterlijk zichtbaar maken van het probleem en de verschillende stemmen geeft vaak een nieuwe kijk op jouw situatie. Ook werk ik systemisch door middel van tafelopstellingen. Dit zet ik in wanneer er patronen of thema’s meespelen in je familie of gezin.

Tijdens je proces kunnen we werken met dromen en het maken van tekeningen (vanuit de psychodynamica). Het is bijzonder helpend om tijdens het proces met symbolen te werken, je zielsniveau wordt aangesproken en krijgt de ruimte. Het onbewuste is een plek in ons waar we op een andere manier contact mee willen maken, het de kans geven zich te uiten.

Als het nodig is, kan ik EMDR inzetten. Op dit moment ben ik in opleiding (in de supervisiefase) en bevoegd om hiermee te werken. Ik ben erg enthousiast over de effecten van EMDR. 

Het is prettig om deze verschillende werkvormen in te zetten om hiermee op die plekken te kunnen werken waar het herstel nodig is. Die lagen waar de kwetsing of pijn is kunnen zo op een eigen manier aangesproken worden en meedoen en het herstel integreren op die niveaus waar dit nodig is.

Vragen?

Wil je iets vragen? Wil je meer weten? Je kunt me bellen of mailen; ga hiervoor naar de tab Contact / Login voor het stellen van een vraag of het maken van een afspraak.